زخم ناشی از براکت ارتودنسی می تواند یک چیز ترسناک باشد، اما نسبت به آنچه که فکر میکنید شایعتر است و باید راهکار مناسب برای مقابله با آن هم داشته باشید. این عارضه دردناک باعث می شود که اکثر افراد بلافاصله از ارتودنتیست درخواست کمک داشته باشند و مجبور به مصرف مسکن شوند. این در حالی است که معمولاً ارتودنتیست ها در مورد زخمی شدن دهان و زبان به بیماران اطلاع میدهند و راهکار درمانی هم برای آنها در نظر می گیرند.
شایع ترین آسیب ها در طول درمان ارتودنسی مربوط به قسمتهای فک، لب، زبان، گونه های داخلی، لثه ها و سقف دهان (کام) است. اگرچه معمولاً خون زیادی دیده می شود، اما وحشت نکنید و لزوماً نشان دهنده آسیب جدی نیست. زخم ناشی از براکت ارتودنسی معمولا خونریزی زیادی دارد و نسبت به زخم های خارجی بدن شرایط بدتری پیدا می کند. بنابراین اولین که با کاری که باید انجام دهید متوقف کردن خونریزی و تمیز کردن لایه آن است تا بتوانید ارزیابی درستی از آن داشته باشید.
برخی از زخم های دهان بیشتر خود را به صورت آسیب در بافت نرم و در گام بعدی آسیب به دندان های بیمار نشان میدهند. هنگامی که در طول درمان ارتودنسی به صورت شما ضربه می خورد، به احتمال زیاد لب و گونه های شما در براکت گیر کرده و بسیار دردناک است. پس به عنوان اولین راهکار سعی کنید که با دقت پوست خود را از براکت جدا کنید و سپس مقداری یخ را در این منطقه بمالید تا التهاب آن کمتر شود. از آنجا که رگ های خونی زیادی در دهان شما وجود دارد به احتمال زیاد زخم ناشی از براکت ارتودنسی با خونریزی زیادی همراه است. بنابراین در وهله اول نگران نباشید و چیزی برای ترسیدن نیست و روند بهبودی آن را دنبال کنید.
نکته امیدوارکننده در مورد زخم ناشی از براکت ارتودنسی این است که بافت نرم به خودی خود و بدون بخیه بهبود می یابد. اما در برخی موارد که دهانه زخم یا لبه های آن بزرگ باشد احتمالاً نیاز به بخیه باشد. اگر هم زخم در قسمت بیرونی صورت اتفاق بیفتد، به جراح پلاستیک ارجاع داده می شوید.
برای دندان در طول درمان ارتودنسی ممکن است احتمال ترک خوردگی یا تراشه برداشتن سطح دندان وجود دارد یا حتی ممکن است یکی از دندانهای فرد لق شده باشد. در برخی موارد هم ممکن است دندان شما تغییر رنگ داده و به رنگ سیاه یا تیره باشد. از دیگر آسیبدیدگیهای دندان میتوان به لق شدن دندانها اشاره کرد که بعد از آسیب دیدگی لثه متصل به دندان به وجود می آیند.
در برخی موارد ممکن است سقوط شدید یا ضربه به صورت منجر به لق شدن و کج شدن دندان شود. در این جور مواقع زمان یک موضوع بسیار مهم است و باید بلافاصله به ارتودنتیست مراجعه کنید تا دندان را در وضعیت خوبی نگه داشته و از مشکلات بعدی جلوگیری کند. در طول درمان ارتودنسی زخم ناشی از براکت ارتودنسی می تواند پیچیده باشد، اما هنوز هم امکان نجات دندان وجود دارند و برای دندان های آسیب دیده خود حتماً با ارتودنتیست و دندانپزشک هماهنگ باشید تا دندان های خود را نجات دهید.
احتمالاً بعد از آسیبدیدگی دچار درد شدید می شوید و نگران هستید که وضعیت شما چقدر جدی است. سوال بزرگ در اینجا این است که دقیقا چه کاری باید انجام دهم؟ لازم است که بلافاصله به اورژانس مراجعه کنم؟ نیاز به تماس ضروری و قرار ملاقات ضروری با ارتودنتیست دارم؟
درست بعد از آسیب دیدگی، خونریزی را متوقف کرده و روی ناحیه آسیبدیده یخ بزارید. اگر خونریزی متوقف نشود، وضعیت زخم شما به صورت شکافته بوده و برای درمان زخم ناشی از براکت ارتودنسی باید مستقیماً به اورژانس بروید. در صورتی که ضربه محکم بوده و منجر به جابجایی دندان شود لازم است که به جراح دهان مراجعه کنید. آنها دندان ها را مجددا به محل قبلی باز می گردانند و استخوان را در اطراف دندان فشرده می کنند. انجام این کار باعث می شود که دهان و دندان آنها به حالت طبیعی برگشته و روند درمان به شکل طبیعی ادامه پیدا کند. در ضمن ممکن است آنها مجبور شوند که براکت ارتودنسی را از روی دندانهای شما برداشته و روند درمان را بعد از بهبودی کامل ادامه دهند.
اگر فقط ناراحت هستید و خونریزی ناشی از زخم ناشی از براکت ارتودنسی کاهش یافته، به دندانپزشک یا ارتودنتیست خود مراجعه کنید. دندانپزشک از دندان های شما با استفاده از پرتونگاری اشعه ایکس عکسبرداری می کند تا وضعیت دندان های آسیب دیده شما را ارزیابی کند. اگر دندانهای خود را از دست داده باشید، به احتمال زیاد دندانپزشک مجبور به جراحی دوباره و کاشت دندان میشود. در این مرحله باید با متخصص ارتودنسی خود ملاقات کنید تا هرگونه براکت یا سیم را از دهان شما خارج کند.
با توجه به اینکه قسمت های مختلف زیادی در طول درمان ارتودنسی در دهان شما به کار گرفته شده، لازم است که ارتودنتیست را در مورد آسیب دیدگی خود و همچنین زخم ناشی از براکت ارتودنسی مطلع کنید تا آنها بتوانند سریعتر نیاز شما را برطرف کنند و از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کنند.
اگر احساس میکنید که نوار الاستیک براکت ارتودنسی گشاد شده یا براکت و سیم ارتودنسی شکسته شده و با انگشت خود می توانید آن را لمس کنید، تا ساعات کاری عادی صبر کنید و سپس به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید. اما اگر درد شدیدی دارید می توانید از خط اضطراری ارتودنتیست خود استفاده کنید و امکان قرار ملاقات اضطراری را فراهم کنید.
راهکار دیگری که برای زخم ناشی از براکت ارتودنسی می توانید به کار ببرید، استفاده از موم ارتودنسی برای محافظت از دهان در برابر هرگونه سوزش است. اگر بخشی از سیم ارتودنسی شما را اذیت می کند می توانید با استفاده از یک ناخن گیر آن را قطع کنید. در غیر این صورت می توانید صبر کنید تا ارتودنتیست عکس العمل مناسبی نسبت به آن انجام دهد.
محافظت کامل از خود در طول درمان ارتودنسی در برابر آسیب غیر ممکن است، اما همه راهکارهای ممکن برای محافظت از خود را انجام دهید. اگر ورزش می کنید یا به فعالیت بدنی زیادی مشغول هستید، حتماً از یک گارد دندان و دهان برای محافظت از براکت ارتودنسی استفاده کنید. فراموش نکنید که این گارد نسبت به گارد ورزشی متفاوت است و به شکلی طراحی شده که در صورت بروز حادثه از دندان و براکت محافظت می کند.
انواع مختلفی از گارد درمان ارتودنسی وجود دارد که برخی از آنها به صورت پیش ساخته هستند و برخی از آنها نیز مطابق با وضعیت دهان و دندان شما طراحی شده اند. نکته مهم به هنگام مواجهه با زخم ناشی از براکت ارتودنسی این است که خود را به بهترین شکل ممکن ارزیابی کنید. اگر شرایط شما نیاز به درمان فوری و اورژانسی داشت حتماً با دندانپزشک و ارتودنتیست تماس بگیرید.