اگرچه بیماری کرونا برای ما ایرانی ها به عنوان یک بیماری جدید شناخته می شود، اما ویروس کرونا سابقه زیادی دارد و برای اولین بار در سال ۱۹۳۷ میلادی پیدا شد. از آن زمان تا کنون نسخههای مختلفی از این ویروس پیدا شده که معمولاً آمار کشته نسبتاً بالایی هم دارند. شیوع کرونای جدید در کشور چین و انتشار آن بین کشورهای مختلف دنیا باعث نوعی اضطراب و نگرانی شده که بسیاری از فعالیتهای عمومی مانند آموزش و دانشگاه ها را تعطیل کرده است.
با توجه به اینکه نگرانی های متعددی نسبت به بیماری کرونا در ایران وجود دارد، در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت و به شما خواهیم گفت که چه راه هایی برای پیشگیری از آن وجود دارد.
کرونا ویروس (coronavirus) یک خانواده خاص از ویروس های حیوانی محسوب میشود که امکان انتقال آن به انسان وجود دارد و از این مرحله به بعد پدیده گسترش آن به کمک انسان ها انجام می شود. این ویروس خاص با توجه به ژنوم متفاوتی که دارد ماندگاری بالایی روی سطوح مختلف دارد و به همین دلیل قدرت انتقال آن نسبت به ویروس های شناخته شده مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی بسیار بیشتر است.
جدیدترین نوع کرونا ویروس معرفی شده در سطح دنیا در شهر ووهان چین بود که در حال حاضر تحت عنوان کووید ۱۹ (Covid-19) شناخته می شود. این بیماری از این جهت اهمیت دارد که در یک دوره زمانی کوتاه بیش از ۸۰ کشور دنیا را درگیر کرده و در حال حاضر آمار کشته های آن به نزدیک سه هزار نفر رسیده است. در ضمن آمار مبتلایان به این بیماری به ۱۰۰ هزار نفر نزدیک شده و در حال حاضر بیشتر کشورهای اروپایی به شکل های مختلف با آن درگیر هستند.
آمارهای منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی و همچنین نهادهای بهداشتی هر کشور نشان می دهد که شیوع ویروس کرونا در کشور های دنیا بسیار زیاد و عجیب است. این ویروس نسبت به نسخه های قبلی مانند ویروس کرونای سارس یا ویروس کرونای مرس ناشناخته تر است و به همین دلیل هنوز هیچ واکسن و داروی خاصی برای آن پیدا نشده و تنها باید فرد را تحت مراقبت قرار داد تا شرایط بالینی او بهتر شود.
نکته نگران کننده ای دیگری که در مورد ابتلا به بیماری کرونا وجود دارد این است که برای کسانی که بیماری زمینهای مانند دیابت و مشکلات قلبی دارند، میزان کشندگی بالایی را به ثبت رسانده است. طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی میزان کشته های افراد بالاتر از ۸۰ سال و کسانی که بیماریهای زمینهای دارند در حدود ۲۰ درصد است. این در حالی است که میزان کشته این بیماری برای افراد سالم تنها یک درصد و برای افراد بین ۰ تا ۹ سال هم صفر است.
علیرغم اضطراب و نگرانی هایی که در مورد شیوع بیماری کرونا در سطح جهان وجود دارد، آمارها نشان میدهد که میزان کشته این ویروس حتی نسبت به بیماری آنفلوآنزا هم کمتر است و به همین دلیل به راحتی می توان آن را کنترل کرد. این یعنی اکثر افرادی که در بیمارستان بستری می شوند و تحت کنترل پزشک هستند خطر مرگ ندارند و تنها باید چند روزه تحت شرایط تغذیه ای و درمان های تقویتی خاص قرار گیرند.
نکته دیگری که در مورد ویروس کرونا وجود دارد این است که انتقال آن به کمک قطرات تنفسی انجام میشود. این موضوع باعث میشود که راهکارهای پیشگیری از انتقال بیماری بسیار ساده و کم هزینه باشند و فرد با رعایت بهداشت فردی از انتقال آن جلوگیری کند. به عنوان مثال راهکارهای پیشگیری از انتقال ویروس کرونا موارد زیر هستند:
به طورکلی تقریباً همه گونه های مختلف به ویروس کرونا علائم مشابهی دارند و تنها ممکن است در برخی جزئیات با یکدیگر تفاوت داشته باشند. در مورد ویروس کووید 19 این علائم از یک فرد به فرد دیگر تغییر می کند و معمولاً از یک سرماخوردگی ساده مانند آبریزش بینی و سرفه کردن گرفته تا نشانه های ذات الریه مانند گرفتگی قفسه سینه و سرفه خشک را شامل می شود.
طبق نظر پزشکان سازمان بهداشت جهانی معمولاً دوره کمون ویروس از سه روز تا ۱۴ روز است و فرد بعد از مدتی دچار تب و سرفه خشک میشود. به مرور زمان این علائم با نشانه های دیگر سرماخوردگی مانند آبریزش بینی و درد قفسه سینه همراه می شود که ممکن است در برخی افراد با اسهال و استفراغ همراه شود.
این سوال بسیاری از بیماران است و دوست دارند که با پیدا کردن منشا بیماری تا حد ممکن از آن دوری کنند. مطالعه پیشینه ویروس کرونا نشان داده که یک نوع ویروس حیوانی است و از طریق انتقال حیوان به انسان روند گسترش خود را انجام میدهد. در مرحله بعدی انتقال ویروس از طریق انسان به انسان انجام میشود و نمونههای قبلی آنها از شتر یا حتی از گربه های خانگی بوده است.
در مورد ویروس کرونای جدید یا کووید ۱۹ هنوز هم اطلاعات دقیقی در اختیار پزشکان و سازمان بهداشت جهانی قرار نگرفته است. البته مطالعه اولین افراد مبتلا به این ویروس و همچنین شرایط زندگی آنها نشان می دهد که احتمالاً این ویروس از طریق خفاش به انسان انتقال پیدا کرده است. البته این داده ها هنوز هم برای پزشکان قطعی نیست و در مورد منشاء آن اظهار نظر دقیقی نمی کند. نکته مهم دیگر هم این است که اطلاعات پزشکان در مورد ویروس کرونا به اندازه کافی نیست و هنوز هم برای ساخت واکسن آن به زمان نیاز دارند.
با توجه به این که درمان ارتودنسی مستقیماً با بزاق فرد در ارتباطات است و احتمال انتقال قطرات تنفسی وجود دارد، بسیاری از بیماران در مورد انجام روند درمان خود نگران هستند. اما در اینجا چند نکته به شما خواهیم گفت که احتمالاً اضطراب اولیه شما را از بین میبرد و باعث میشود که روند درمان ارتودنسی خود را ادامه دهید:
شما به عنوان بیمار میتوانید به همین موارد کوتاه استناد کنید و نگرانی نسبت به انجام درمان ارتودنسی در حین شیوع بیماری کرونا نداشته باشید. به این نکته هم توجه داشته باشید که یک دندان پزشک یا یک ارتودنتیست هیچ وقت سلامتی بیمار خود را به خاطر کسب درآمد به خطر نمیاندازد و بهترین شرایط را برای درمان و سلامت شما فراهم می کند.